LOCATION

SRINJINE

Srinjine su mjesto koje se nalazi između Splita i Omiša. Imaju oko 1.200 stanovnika i spadaju pod općinu Split. Od Srinjina do Splita potrebno je pola sata, a od Srinjina do Omiša potrebno je dvadesetak minuta vožnje automobilom.

Srinjine su dio Poljica. Poljice se protežu od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša. Odlikuje ih zanimljiva zemljopisna struktura i bogata povijesna prošlost.

Srinjine su okružene brdom Perun i planinom Mosor s koje je ljeti moguće promatrati zvjezdano nebo. Poznate su po svojim prekrasnim crkvama kojih ima čak sedam. To su Crkva Porođenja Blažene Djevice Marije, Crkva Svetog Nikole, Crkva Svetog Mihovila, Crkva Svetog Roka, Crkva Svih Svetih, Kapelica blaženog Alojzija Stepinca te temelji crkve Gospe od Zdravlja.

Zateknete li se u Srinjinama 10. lipnja, znajte da vas očekuje velika fešta jer tog datume Srinjine slave svoj dan, a to je ujedno i Dan Župe Porođenja Blažene Djevice Marije.

Osim po prekrasnim crkvama, Srinjine krasi ljepota prirode koja oduzima dah i u kojoj ćete sigurno uživati. A nemojte zaboraviti i na tradicionalne lokalne specijalitete koji će oduševiti ljubitelje gastronomije.

more

OMIŠ

Omiš je poznati turistički grad koji se nalazi u splitsko-dalmatinskoj županiji odnosno u samom srcu Dalmacije, na ušću rijeke Cetine i jednom od najljepših kanjona u Europi. Prvi puta se u povijesti spominje pod imenom Oneum u antičkom dobu da bi kasnije postao gusarskim gradom kojeg je bilo nemoguće uništiti.

Na njegovu burnu prošlost podsjeća niz kulturno povijesnih znamenitosti kao što su tvrđava Fortica iz 15. stoljeća, crkva Svetog Mihovila prepuna umjetničkih djela, tvrđava Mirabela iz 13. stoljeća, ostaci antičkog naselja Oneum koji se čuvaju u Gradskom muzeju, staro omiško groblje i sarkofazi iz rimskog doba.

Omiš je između ostaloga, poznat po vrhunskoj zabavi za avanturiste pa uživate li u aktivnom životu, svakako preporučujemo spuštanje zip lineom niz stijene te rafting i kanjoning na Cetini.

more

SPLIT

Prema broju stanovnika, Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj nakon glavnog grada Zagreba i najveći grad u Dalmaciji. Osim toga, jedan je od najstarijih gradova na svijetu.

Njegovu je prošlost obilježila vladavina brojnih careva što se odrazilo na njegov izgled i arhitekturu koja svojom ljepotom privlači turiste iz čitavog svijeta. Mediteranska atmosfera, prekrasne ulice, gradska povijesna jezgra koja odiše nekim davnim vremenima, stjenovite plaže i dugačke uvale samo u neki od razloga zbog kojih biste svakako trebali posjetiti ovaj grad.

Najveću pažnju zasigurno privlače Dioklecijanova palača kao jedan od najbolje očuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu te katedrala Svetog Duje. Osim toga, stari gradsku jezgru UNESCO je proglasio svjetskom baštinom 2014. godine.

Znate li da su Igre Prijestolja snimane i u Splitu? Ako ste obožavatelj ove serije, možete s vodičem posjetiti lokacije na kojima je snimana.

Split će sigurno oduševiti sve one željne noćnog provoda zbog mnoštva klubova i spektakularnih ljetnih festivala. A ako vam se više sviđa uživanje u čistom moru i prekrasnom arhipelagu, imate razne mogućnosti jednodnevnih izleta na otoke poput Hvara ili Brača.

Kao što možete vidjeti, zaista postoji mnogo razloga zbog kojih biste ovaj grad trebali uvrstiti u kalendar putovanja čim prije.

more

DALMATIA

Dalmacija je sredozemna regija na istočnoj obali Jadranskoga mora, geografsko i povijesno područje bogate kulturno povijesne baštine. Podijeljena je na tri dijela: sjevernu Dalmaciju sa Zadrom kao glavnim središtem, srednju Dalmaciju sa Splitom kao glavnim središtem i južnu Dalmaciju s Dubrovnikom kao glavnim središtem. Ime je dobila po ilirskom plemenu Delmata koje ju je naseljavalo u 1.stoljeću poslije Krista.

Zbog svojih prirodnih ljepota, prekrasnog Jadranskog mora i plaža postaje top turističkom destinacijom. U njoj su se smjestila čak četiri nacionalna parka: nacionalni park Krka, nacionalni park Paklenica, nacionalni park Kornati i nacionalni park Mljet te nije ni čudo što ih svake godine posjećuje sve više i više turista iz cijeloga svijeta kako bi se divili i uživali u predivnom nacionalnom bogatstvu.

Ova čarobna regija obiluje povijesnom baštinom, a samo neki od najzanimljivijih spomenika koje možete vidjeti su: Dioklecijanova palača u Splitu, arheološki ostaci antičke Salone u Solinu, grad-muzej Trogir, Dubrovačke gradske zidine, crkva svetog Vlaha i još mnoštvo toga.

U Dalmaciji možete uživati u prekrasnim otocima poput Hvara, Brača, Korčule, Visa, Mljeta, Kornata koje okružuje kristalno čisto more.

Dalmatinska gastronomija i tradicionalni specijaliteti poput ribe na žaru, rižota od morskih plodova i vrhunskih domaćih vina oduševit će i one najzahtjevnijeg ukusa.

Iznimno smo ponosni što se i naša luksuzna vila Muše nalazi u ovoj predivnoj regiji.

more